
W USA ponownie zezwolono na badania nad superniebezpiecznymi patogenami
22 grudnia 2017, 11:00Stany Zjednoczone zniosły wprowadzony w 2014 roku czasowy zakaz prowadzenia badań, podczas których naukowcy celowo czynią wirusa grypy i inne patogeny bardziej niebezpiecznymi niż są w naturze. Wspomniany zakaz dotyczył finansowana ze środków federalnych tych badań, podczas których patogeny otrzymywały nowe funkcje: stawały się bardziej śmiercionośne czy przenosiły się z większą łatwością.

Za kilka dni rusza 47. Zjazd Psychiatrów Polskich. Tematem przewodnim spotkanie nauki i praktyki
4 czerwca 2022, 17:50W najbliższą środę, 8 czerwca, rozpocznie się 47. Zjazd Psychiatrów Polskich. Uczestnicy zjazdu mają okazję w ciągu kilku dni zapoznać się z najnowszymi osiągnięciami w zakresie zdrowia psychicznego. Mogą wziąć udział w wielu wykładach i prezentacjach prowadzonych przez wybitnych specjalistów. W ich trakcie poszerzają swoją wiedzę kliniczną, farmakologiczną i terapeutyczną.

Nowoczesne piecyki uratują 2 miliony osób?
14 października 2011, 12:24Specjaliści z amerykańskich Narodowych Instytutów Zdrowia (NIH) twierdzą, że zastąpienie w krajach rozwijających się obecnie używanych systemów ogrzewania i gotowania bardziej nowoczesnymi urządzeniami może uratować rocznie życie 2 milionom osób.

Korzystny wpływ czerwonego wina na zdrowie wiąże się z jego oddziaływaniem na mikroflorę jelitową
28 sierpnia 2019, 10:09Ludzie, którzy piją czerwone wino, mają bardziej zróżnicowany skład mikroflory jelitowej. Dodatkowo wyniki zgromadzone przez zespół z King's College London pokazują, że spożycie czerwonego wina wiąże się z niższymi poziomami złego cholesterolu i otyłości.

Owoce i warzywa lepsze od opalania
11 stycznia 2011, 11:41To nie opalanie, ale zjadanie 5 porcji warzyw i owoców dziennie stanowi najlepszy sposób na uzyskanie zdrowego, rozświetlonego wyglądu skóry.

Zmniejszenie zanieczyszczenia powietrza daje natychmiastowe efekty. Mniej ludzi choruje i umiera
10 grudnia 2019, 10:12Wiedzieliśmy, że zmniejszenie zanieczyszczenia powietrza jest korzystne dla zdrowia, jednak rozmiary i tempo pozytywnych zmian są imponujące, mówi doktor Dean Schraufnagel, autor raportu „Health Benefits of Air Pollution Reduction" opublikowanego na łamach Annals of the American Thoracic Society.

Antybiotykooporność coraz większym problemem
18 grudnia 2014, 09:44Do 2050 roku antybiotykooporne bakterie zabiją 300 000 000 ludzi, a straty światowej gospodarki z tego tytułu wyniosą 100 bilionów USD. Antybiotykooporność staje się coraz większym problemem, tym większym, że firmom farmaceutycznym nie opłaca się pracować nad nowymi antybiotykami

COVID silniej niż grypa atakuje mężczyzn, młodszych i zdrowszych
7 października 2020, 11:36Grypa i COVID-19 różnią się m.in. tym, kogo i w jaki sposób atakują. Okazuje się, że z powodu COVID-19 częściej hospitalizowani są mężczyźni, ponadto są oni młodsi, mają mniej chorób współistniejących i przyjmują mniej leków niż osoby hospitalizowane z powodu grypy. Takie wnioski płyną z badań, jakie przeprowadzili specjaliści z organizacji Observational Health Data Sciences and INformatics (OHDSI).

Makron z betaglukanem dobrze wpływa na mikrobiom i obniża zły cholesterol
21 września 2015, 10:59W przewodzie pokarmowym ludzi, którzy przez 2 miesiące jedli makaron wzbogacony betaglukanem, jednym ze składników błonnika, zwiększyła się liczebność populacji korzystnych dla zdrowia bakterii i zmniejszyła się liczebność bakterii szkodliwych. Zmniejszył się też poziom złego cholesterolu LDL.

Ekspert: choroby nerek są często bezobjawowe, aż dojdzie do ciężkiej ich niewydolności
11 marca 2021, 12:44Na 11 marca przypada Światowy Dzień Nerek, obchodzony w tym roku pod hasłem "Jak żyć dobrze z przewlekłą chorobą nerek?". Według Polskiego Towarzystwa Nefrologicznego, na przewlekłą chorobę nerek cierpi od 11 do 13 proc. osób dorosłych. W Polsce choruje około 4 mln osób, często dlatego, że choroba została wykryta zbyt późno.